Wie doet wat?/ tongriem-team

Tongriem-team Leiden

Welkom op de pagina van het tongriem-team Leiden! Wij hebben ons verdiept in moeilijkheden rondom een belemmerende tongriem, vooral bij baby's. In onze multidisciplinaire benadering werken wij samen met lactatiekundigen (IBCLC), verloskundigen en een preverbaal logopedist. Samen dragen wij zorg voor ouders en baby’s tot en met 12 weken oud, die kampen met de problemen die vermoedelijk veroorzaakt worden door tongriem- en/of lipbandproblematiek. Na verwijzing vult u een korte vragenlijst in en plannen we een intake – samen met uw baby, maar zonder andere broertjes en zusjes - waarbij wij eerst de voor u geldende problematiek bespreken en een diagnose stellen. Mocht behandeling noodzakelijk zijn, kan dat meteen tijdens deze eerste afspraak uitgevoerd worden. Nazorg is vervolgens erg belangrijk. Hiervoor zijn thuisoefeningen dan ook onmisbaar. Hierin wordt u uitgebreid begeleid door leden van ons team. Klik hier om u in te schrijven. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

De behandeling

Als u het spreekuur van het tongriem-team bezoekt, wordt de tongriem en/of lipband beoordeeld door het team. Mocht behandeling noodzakelijk blijken, is een aantal punten van belang:

  • Pijnbestrijding: vóór de behandeling wordt met een wattenstaafje oppervlakte verdoving aangebracht.
  • Met een speciaal instrument wordt de tong omhoog gehouden om zo goed naar de tongriem te kunnen kijken, het lipbandje kan beoordeeld worden door de lip omhoog te trekken. Soms gaat de baby hier al van huilen, maar dat maakt goed kijken vaak alleen maar makkelijker.
  • De tongriem met eventueel ook het lipbandje wordt in enkele seconden verwijderd met gebruik van een elektrotoom.
  • Samen met de lactatiekundige wordt u direct geholpen de baby te laten drinken.

Elektrotoom

Een elektrotoom is een elektrisch chirurgisch instrument. Het apparaat bestaat uit twee elektrodes en een patiëntplaat. Door tussen de twee elektrodes een hoog voltage te laten lopen, kan dit als een chirurgisch mes worden gebruikt. Op deze manier wordt een incisie uitgevoerd zonder mechanische kracht, waarbij meteen hemostase wordt bereikt, omdat de bloedvaatjes worden dicht geschroeid. Dit geeft een flinke reductie van bloedverlies en infecties (ten opzichte van knippen of snijden). Alhoewel dit alles wellicht spannend klinkt, is het dus juist een elegante manier van werken ten opzichte van de conventionele manier van klieven.

Nazorg

  • Geef een zetpilletje paracetamol tegen eventuele napijn, dit krijgt u van ons mee.
  • Genezing duurt enkele dagen tot één à twee weken.
  • Het genezingsproces hangt onder andere af van de leeftijd en de conditie van de baby.
  • Ons advies is de nazorg gedurende twee weken uit te voeren om het vastgroeien van het wondgebied te voorkomen.
  • Borstvoeding (of flesvoeding) hoeft niet onderbroken te worden en kan direct na de behandeling worden gegeven. Neem daarom altijd een voeding mee naar de afspraak bij het tongriem-team!
  • Nazorginstructies kunnen hier nagelezen worden.

Complicaties

Complicaties komen zeer zelden voor. Houd in een enkel geval rekening met een bloeding (direct of later), een infectie of littekenvorming.

Welke kosten kunt u verwachten?

Elk kind wat gekliefd wordt, wordt na het klieven gezien door een lactatiekundige voor nazorg. Dit is onderdeel van het zorgpakket voor het klieven van een tongriem. De kosten voor deze lactatiekundige zorg zullen bij u in rekening worden gebracht, deze factuur kunt u zelf indienen bij de verzekeraar – evt vergoeding gaat vanuit uw aanvullende verzekering. De kosten voor de tandheelkundige zorg worden standaard vergoed vanuit de basisverzekering.

Klik op onderstaande knop om de vragenlijst te beantwoorden en uw baby in te schrijven. Wij nemen daarna zo snel mogelijk contact met u op.